PDA

Просмотр полной версии : Денні ходові вогні - дешево і сердито

Рост ®
13.01.2013, 21:49
Буде воно, чи не буде, але законопроект такий висить. Про те, що вдень доведеться теж їздити зі світлом.
Тому сів я, і на коліні накидав схемку денних ходових вогнів (ДХВ) на основі послідовно з'єднаних ламп дальнього світла.
Чому б не їздити просто на ближньому? По-перше, і так доводиться практично щороку міняти лампочки в фарах, тому що спіралі вигорають, і через рік експлуатації фари світять так, ніби в них стоять банальні жарівки за 20 грн. кілограм. А при використанні світла вдень міняти взагалі доведеться раз в декілька місяців, напевно. По-друге. дальнє світло, яке не обрізається зверху, а світить вперед, значно більше відповідає смислу ДХВ. Тільки штатне дальнє в повну потужність, звичайно, буде сліпити, а от якщо заставити лампи горіти в пів накала, вийде цілком те, що треба - і машину в білий день видно краще, ніж на ближніх, і не сліпитимуть нікого. Така ідея використовується різними виробниками, особливо на американському ринку, уже давно.
Чому не змонтувати додаткові ДХВ, яких зараз продається велика кількість - до вибору, до кольору? Теж бачу дві причини. Перша - не кожен хоче міняти зовнішній вигляд автомобіля. Друга - в тому самому законопроекті. який я по діагоналі прочитав, є наступні слова: їздити доведеться із ввімкненим ближнім світлом, або ДХВ, якщо вони передбачені конструкцією заводської фари. Що автоматично ставить поза законом усі додатково встановлені лямпочки і діодики.
І щоб не доводити потім на кожному кроці, що ти не віслюк, розродився я наступною схемою для свого автомобіля. Але вона підійде і для будь-якого іншого, в якому бортовий комп'ютер не контролює лампочки.
Деякі втручання в проводку автомобіля необхідні.

Для реалізації потрібно 5 реле, 3 силових, ампер на 30-40, два слабострумових. Можна і всі 5 взяти 30-амперних, просто споживання буде на сотню-другу міліампер більше.
Потрібно одне силове з нормально-розімкненими (НР) контактами, два з обома групами, нормально-розімкненими і нормально-замкненими (НЗ). Слабострумові треба одне НЗ, і одне НР. Але можна взяти усі реле з обома групами контактів, це дозволить уніфікувати схему і мати менше запчастин. Уніфікація в автомобілі - це завжди добре.

Схема в приєднаному файлі.

Силові реле 1 і 2 здійснюють ввімкнення ламп дальнього світла в режимі власне дальнього світла. При чому реле 1 відповідає ще і за перекомутацію ламп для послідовного з'єднання. Силове реле 3 відповідає за ввімкнення ДХВ (лампи при послідовному з'єднанні), а також за перекомутацію однієї з ламп на землю для штатнього режиму роботу.
Малострумове реле 4 відповідає за примусове вимкнення ДХВ. Це потрібно для того, щоб залишалась здатність поморгати фарами при ввімкнених ДХВ, а також для вимкнення ДХВ при увімкненні основного світла в темну пору доби, і при заведенні двигуна. За останнє відповідає ще й слабострумове реле 5.

Вимикач high beam SW - це ваш підрульний вимикач дальнього світла, DRL SW - вимикач денного світла, яким ДХВ можна відімкнути повністю. Його треба буде доставити додатково. Light SW - вимикач штатного світла. Ну і ДХВ будуть горіти тільки при ввімкеному запалюванні.

Роз'єм "+12В" під'єднується до постійних +12.
Роз'єм "Гарячі +12В" - до запалювання, роз'єм "Старт" - до кабеля стартера (це все в замку запалювання, очевидно).

Крім основного запобіжника на 30А для силової частини, інші кола можна захистити за смаком. Якщо вони в вашій машині не захищені, або буде перехід калібру кабеля.

Зацікавлених прошу глянути на схему свіжим оком, чи я якого ляпу не допустив. Хоча, вроді, прикинув, що ніде + на землю не має сісти, навіть у випадку відмови частини елементів.

Режими роботи.
Режим все вимкнено. Власне, все вимкнено :)
Режим ДХВ. DRL SW увімкнено, при ввімкненому запалюванні реле 3 комутує постійні +12 на дві, з'єднані послідовно через НЗ групу контактів реле 1 лампи, які загораються в пів накала.
Режим моргання фарами при увімкнених ДХВ. Замикання High beam SW приводить до комутації реле 1, 2 і 4. 1 відключає послідовне з'єднання ламп і подає на першу лампу +12В, 2 подає +12 на другу лампу, 4 примусово розриває коло управління реле 3, і воно замикає другий контакт першої лампи на землю. Фари світять штатним дальнім.
Режим переключення на штатне світло (габарити, ближнє), та Режим заведення двигуна. В обох режимах теж подається керуюче +12 на реле 4, що примусово розмикає коло управління реле 3 і вимикає ДХВ.

радио
13.01.2013, 22:04
http://bellic.anastasia-don.ru/wp-content/gallery/dho_other/-4.jpg

Kondor
13.01.2013, 22:08
1. Точно такую реализацию (принцип) встречал на просторах инета.

2. Друга - в тому самому законопроекті. який я по діагоналі прочитав, є наступні слова: їздити доведеться із ввімкненим ближнім світлом, або ДХВ, якщо вони передбачені конструкцією заводської фари. Що автоматично ставить поза законом усі додатково встановлені лямпочки і діодики.

А если у меня оптика раздельная? На ближний и дальний свет. Не как в ланосе, все на одной лампе Н7. Придется доказывать, что ты не осел и нагло парить гайцам, что ехал на ближнем. А в ПДР четко написано в городе дальний низя. И ни слова о процентах накала...

Рост ®
13.01.2013, 22:12
А если у меня оптика раздельная? На ближний и дальний свет. Не как в ланосе, все на одной лампе Н7. Придется доказывать, что ты не осел и нагло парить гайцам, что ехал на ближнем. А в ПДР четко написано в городе дальний низя. И ни слова о процентах накала...
Ну що тут скажеш...
Хіба, що навіть в сучасних лексусах бачив саме таку реалізацію (в смислі, на дальніх в пів накала, там теж роздільні фари). Ну і не думаю, що дайці прямо так будуть придивлятися, яка саме фара горить, головне, що горить.

Зрештою, можна зробити на ближніх в пів накала :)

alck
13.01.2013, 22:13
Не как в ланосе, все на одной лампе Н7
h4

в европе ездят с ближним светом если нет Ходовых огней

Olddad
13.01.2013, 22:14
А если не тормозить, не включать повороты и глушить двигатель с горки, то можно еще больше сэкономить...:D:D:D

Рост ®
13.01.2013, 22:19
А если не тормозить, не включать повороты и глушить двигатель с горки, то можно еще больше сэкономить...:D:D:D
Багатий не той, хто багато заробляє, а той, хто мало тратить :)

Крім того в мої машині є одна особливість - при ввімкненому перемикачі світла на положення "ближнє", при вимкненні двигуна залишаються горіти габарити. І я їх вдень так часто і забуваю. Що призводить до небажаного розряджання акумулятора. Особливо, якщо машину залишити на цілий день.

Kondor
13.01.2013, 22:37
h4
в европе ездят с ближним светом если нет Ходовых огней
Извени, ошибся :) таки в ланосе Н4

У меня на лачетти, дальний без ближнего не горит.
Врядли я буду заморачиваться с дхо или данными девайсами...
Включил ближний и погнал. Тем паче, даже на ксенон сейчас цены более чем гуманные, не говоря уж о галогене.
А дабы габариты с ближним не забывать выключать, проще сделать фишку, как в лаче в базе.
Ключ витянул из замка, дверь открыл - все погасло.
Могут габариты и без ключа гореть. Но нужно принудительно (осознано) выключить и снова включить габариты.

molinero
14.01.2013, 03:23
Ідея хороша, але в мене запитання до законно творців. Якщо DRL відомого виробника, мають європейські сертифікати і встановлені згідно трохи же європейських стандартів, то чому вони поза законом? Я собі встановив такі ліхтарики від Philips-а, з кольоровою температурою 4300К, вони світять тільки коли габарити і ближнє світло вимкнені. Кому вони заважають? Але це тільки в при гарній погоді, а коли падає дощ чи хмарно я іжджу із ввімкнутим ближнім світлом. А законодавці як завжди - скопіпастили щось чуже і по дорозі "удосконалили" шляхом додавання фекалій...

PSW308
14.01.2013, 05:26
На предыдущем авто ( пежо 307) делал такое подключение. Удобно.

Cobox
14.01.2013, 07:53
Друга - в тому самому законопроекті. який я по діагоналі прочитав, є наступні слова: їздити доведеться із ввімкненим ближнім світлом, або ДХВ, якщо вони передбачені конструкцією заводської фари. Що автоматично ставить поза законом усі додатково встановлені лямпочки і діодики.
Рост, так ведь и твой дальний в полнакала, согласно этой формулировке тоже автоматически становиться вне закона, как и ДХО, которые не предусмотрены производителем. Какой тогда смысл с этим париться, если в законе четко будет прописано : или ДХО установленое с завода, или ближний свет. Так что все-равно с твоей схемой, если закон будет принят имено в такой трактовке, то доведется тебе:
доводити потім на кожному кроці, що ти не віслюк
:D

Рост ®
14.01.2013, 08:14
Рома, коли ти зміниш свій статус на "готов поспоріть - 2"? :)

Ти дійсно думаєш, що даєць серед біла дня буде перейматися, світять мої фари дальнім в пів накала, чи ближнім? Особливо на фоні повального бидлоксенону і невідрегульованих ближніх :) Штатні фари будуть світити і цього достатньо, щоб за зовнішніми ознаками залишатись в рамках закону.

ПС. - І як ви живете при таких поганих законах? - Ми їх погано виконуємо.
ППС. Урочисто присвоюю тобі звання заслуженого троля 80-го левела. Можеш почивати на лаврах.

ПППС. Шановні балакуни, ті, кому дана тема не цікава в силу причин "нафіг треба, я їжджу на ближньому", "у мене штатані дхв", ітдітп. А що ви в цій темі робите? Чат же є!

Добавлено через 8 минут
Ідея хороша, але в мене запитання до законно творців. Якщо DRL відомого виробника, мають європейські сертифікати і встановлені згідно трохи же європейських стандартів, то чому вони поза законом?
Якщо поставити себе на місце законотворців, то логіка прослідковується.
Припустимо, дозволили ставити все, що душа забажає. І що заважає Васі з Кацапєтовки поставити два діодики по 5 грн/шт, помітні хіба під мікроскопом, видаючи їх за ДХВ? Дозволити лише сертифіковані? Нічого не заважає надрукувати на всемогутньому пентіумі лівий сертифікат, яким парити мізки дайцям. І так далі.
Не всі ж свідомі громадяни.

Cobox
14.01.2013, 08:37
ППС. Урочисто присвоюю тобі звання заслуженого троля 80-го левела. Можеш почивати на лаврах.
Награду урочисто прийняв и повiсив на ж... ну тобто, на саме видне мiсце :D

Рост ®
14.01.2013, 08:40
Награду урочисто прийняв и повiсив на ж... ну тобто, на саме видне мiсце :D
:beer:

rbkqr8
14.01.2013, 12:27
И сколько они обходятся?

VEV
14.01.2013, 15:28
я ещё летом поставил осрамовский 101 вариант, смотрятся хорошо, светят великолепно.

sensor
15.01.2013, 12:37
Буде воно, чи не буде, але законопроект такий висить...
Я делал такую же, только на четырех реле. И для запуска использовал сигнал от генератора на лампу "заряд".

mr.zvuk
16.01.2013, 08:29
Поделюсь своим опытом. Уже около полутора лет пользуюсь специальным таймерком от фирмы "Мегуна"( Мегуна Т7). Из его возможностей:
- включение габаритов и ближнего света с задержкой после заводки двигателя
- свечение габаритов либо на 3/4 накала, либо во весь накал
- свечение ближнего света либо на 1/2 накала либо во весь накал
- плавное разгорание ламп

Не ради рекламы- функционалом устройства доволен на 100 процентов.
П. С. за время эксплуатации не поменял ни одной лампы Н4

sensor
16.01.2013, 11:21
Поделюсь своим опытом. Уже около полутора лет пользуюсь специальным таймерком от фирмы "Мегуна"( Мегуна Т7). Из его возможностей:

В принципе не плохо. Но при последовательном соединении ламп нагрузка все равно меньше,чем
ее делает шим в таймере. И дальний все таки лучше. Это мое мнение

molinero
16.01.2013, 11:32
Наверное, прибор типа Мегуна и есть решение всех этих вопросов - включил ближний свет днем в пол-надала и едь себе. И бдительным стражам ответ - ближний горит! Только как быть если установлены ксеноновые лампы, можно ли их включать в пол-накала? Что-то мне подсказывает, что нет :(

mr.zvuk
16.01.2013, 11:35
Повторюсь - у меня галогеновый свет. С ксеноном, понятное дело, ни плавного розжига, ни пол-накала ламп.

Добавлено через 2 минуты
В принципе не плохо. Но при последовательном соединении ламп нагрузка все равно меньше,чем
ее делает шим в таймере. И дальний все таки лучше. Это мое мнение
Дальний - лучше, но в той же России или Польше нужен только ближний свет фар. Я стараюсь делать то, что положено.

Рост ®
16.01.2013, 11:41
Я делал такую же, только на четырех реле.
Схема теж робоча. Тільки якщо розширити функціонал, реалізувавши вимкнення фар при заведенні двигуна, то появиться і п'ята релюшка. Можна і без неї, через ще один діод завести керуючий + від управління ввімкненням стартера, але якщо з якоїсь причини діод проб'є, вийде несанкціонований запуск стартера з усіма можливими наслідками. Тому тут реле необхідне, щоб розділити електричні кола. Ну і в схемі задіяні ще дві штатні релюшки - ввімкнення дальнього. Тобто, якщо бути зовсім точним, це схема на 7 реле.
Крім того, в режимі штатного дальнього працюють 3 реле, в режимі денного теж 3. А в моїй в режимі денного одна, а це мінус порядка 0,3А. Само по собі не критично, але якщо без оптимізації відноситись до всього додатково встановленого, то може вилізти досить значне зайве споживання.

Добавлено через 14 минут

40 доларів - це не дорого.
Але запитання є - там лампи включаються повністю через цей пристрій? А якщо він вийде з ладу вночі, лампи погаснуть?
Я в тому смислі, що схема на реле, на відміну від електронного пристрою, супер надійна. Крім того ліва і права лампи запускаються різними реле, тобто ситуація, щоб на ходу погасли обидві лампи має імовірність майже нульову.

Стосовно заміни ламп - так я їх міняю не тому, що перегорають, а тому що уже через рік, із-за вигорання спіралей, яскравість падає настільки, що це стає помітно "неозброєним оком". Для міської експлуатації це не дуже актуально, а от на трасах, ще й ні разу не центральних, важливо.

sensor
16.01.2013, 12:03
А у меня они при включенном зажигании и так выключены. Загораются когда двигатель завелся. Я ж там писал,что беру сигнал от лампы заряда. А по-поводу ближнего в России и Польше:как же быть Тойотам,Лексусам и прочим у кого с завода схема дальнего в пол-накала?Принудительно ближний включать?

Cobox
16.01.2013, 12:15
Только как быть если установлены ксеноновые лампы, можно ли их включать в пол-накала? Что-то мне подсказывает, что нет
Это что-то тебе абсолютно верно подсказывает :yes3:

mr.zvuk
16.01.2013, 13:08
А у меня они при включенном зажигании и так выключены. Загораются когда двигатель завелся. Я ж там писал,что беру сигнал от лампы заряда. А по-поводу ближнего в России и Польше:как же быть Тойотам,Лексусам и прочим у кого с завода схема дальнего в пол-накала?Принудительно ближний включать?

Насколько я знаю- в Польше да.

loza
16.01.2013, 13:44
Ближний в пол накала- это всё хорошо, но при этом "горит" всё что можно (габариты, приборка...).
ИМХО преимущество DRL/ДХО- низкое потребление, нет нагрузки на генератор (особенно в городе и при кучке железок в случае автозвука).
Или я не прав?

mr.zvuk
16.01.2013, 15:39
Я у себя подключал только ближний свет.
При включенных габаритах дисплей моего Becker переключается в негатив - днем ничего не видно.

pitsol
16.01.2013, 16:46
Для авто с ксеноном на ближний, а на дальний стандартная лампа накала, схема Роста самое то. Мне лично понравилась, не замысловатая схема на релюшках. Если утвердят закон, применение данной схемы будет реализована в моем авто. Росту спасибо за наглядную схему.

loza
16.01.2013, 16:59
pitsol, а у тебя шо, в ближнем ксенон?

rbkqr8
16.01.2013, 17:09
Для авто с ксеноном на ближний, а на дальний стандартная лампа накала, схема Роста самое то. Мне лично понравилась, не замысловатая схема на релюшках. Если утвердят закон, применение данной схемы будет реализована в моем авто. Росту спасибо за наглядную схему.
а если не утвердят, безопастность на дороге не важна?

pitsol
16.01.2013, 17:13
pitsol, а у тебя шо, в ближнем ксенон?
в ближнем и ПТФ ксенон, а на дальном лампы накала с закосом под ксенон.

loza
16.01.2013, 17:17
в ближнем и ПТФ ксенон
:shock:
Ну всё, я терь тебя заморгаю.

pitsol
16.01.2013, 17:19
а если не утвердят, безопастность на дороге не важна?
Не стану заморачиваться. Были временна когда было в обязаловку с включённым ближним и думаю ситуацию по дорожно транспортным происшествиям не поправило.

loza
16.01.2013, 17:49
с включённым ближним и думаю ситуацию по дорожно транспортным происшествиям не поправило.
Ну в разных источниках утверждается обратное- вероятность наступления ДТП при включенном свете снижается на 17-18%.

pitsol
16.01.2013, 18:36
Ну всё, я терь тебя заморгаю.
Не надо меня заморгивать, у меня стоят лампы 4300К в европе это стандарт, плюс у меня оч хорошо работает корректор фар и шторка в линзе отсекает верхнюю часть засветки.

sensor
16.01.2013, 20:09
Не надо меня заморгивать, у меня стоят лампы 4300К в европе это стандарт, плюс у меня оч хорошо работает корректор фар и шторка в линзе отсекает верхнюю часть засветки.
Если оптика не маркирована DC/R то она не предназначена для установки газоразрядных ламп

loza
16.01.2013, 21:03
Не надо меня заморгивать
За ПТФ заморгаю.

Рост ®
16.02.2013, 19:18
Ну що, з 15 квітня, подібно, в силу вступлять зміни в ПДР, серед яких пункт: з 1 жовтня до 1 травня за межею населених пунктів потрібно буде їздити з денними ходовими вогнями, якщо вони передбачені конструкцією заводських фар, або з ближнім світлом.
Так що готуємось, хто як може.

loza
16.02.2013, 20:40
готуємось, хто як може
С 10 июня 2011 готов. :)
Далеко не реклама и давно это было http://forum.bixenon.biz/index.php?/topic/219-ustanovka-drl-na-toyota-avensis-verso/ :D
Так и езжу...

Mits
16.02.2013, 21:08
loza,' это есть -дневные ходовые огни предусмотренные заводом изготовителем ?:shock:вот за них сейчас гайцы будут "жарить".-если установлены не в "стоке":notknow:

..конечно власть в лице "выдумщиков" как всегда забили на народ- если бы, оставили возможность ,просто добавить дополнительные "вогники"- то масса решений и по экономии и дизайну

valun
16.02.2013, 21:24
Кстати а какое наказание предусматривает нарушения этого новоявленного правила? Да и как они будут доказывать что ты ехал не в населенном пункте? И где ДСТУ что является ходовыми огнями, а что нет?

Olddad
16.02.2013, 21:26
Я так понимаю, споры пора прекращать. Вся эта самодеятельность идет в разрез с ПДД и потакать этому мы у нас на форуме не станем!
А нормальному человеку включить ближний или имеющиеся ДХО труда особого не составит, тут и говорить не о чем.
Тема закрыта!

Kondor
16.02.2013, 21:27
Кстати а какое наказание предусматривает нарушения этого новоявленного правила? Да и как они будут доказывать что ты ехал не в населенном пункте?
Проблема обратного характера в нашем Гондурасе.....
Не они, а ты будешь доказывать (хоть через суд) что ты не верблюд